METANCITY – nejen Hip hop

Změní Goapele z Bay Area tvůj pohled na R&B? / Recenze desky Change It All

Tak jako ostatně ve všech hudebních stylech, můžete R&B rozdělit do dvou pomyslných skupin, při čemž rozlišit hranici v onom pomyslnému středu bývá mnohdy pěkně ošidné. Ano, mluvím o tzv. rozdělení mezi komerci a nekomerci. V lepším případě na mainstream a underground. Osobně toto škatulkování nesnáším. Jednak mi připadá zcestné, jednak vlastně úplně zbytečné. Rozdělujme hudbu raději na dobrou a špatnou. Bude to jednodušší.

Třeba jako u oaklandské zpěvačky Goapele. Přestože se ve svých písní věnuje i závažnějším politickým či sociálním tématům, zaznamenává během své nedlouhé kariéry jeden úspěch za druhým. Její druhá deska Change It All se nejen dobře prodává a těší fanoušky, ale také dokáže zaujmout i odbornou kritiku. A jestliže pro vás není R&B jen laciná muzika na tancování, bude tahle deska právě pro vás.

Zatancovat si teda taky moct budete, to ne, že ne. Nabízí se Love Me RightAmp Livem ze Zion I na tleskajícím beatu, příjemná Find a Way, groovy Good Love, případně rockující a přesto poněkud přetahující Fly Away. Pokud však tíhnete k pomalejšímu přešlapování tělo na tělo, taky to nebude problém. Nicméně, jak jsem řekl, tahle deska je spíše k poslechu. A to splňuje dokonale. Na večer bych doporučil první singl alba First Love a You s vypomáhajícím kolegou z branže Dwelem. Smutnější náladu umocní stopy baladická Darker Side of the Moon, pro zamyšlení tady máme Change It All a If We Knew.

Občas mám menší problémy s beaty, respektive se zvukem jako takovým. Nebráním se v žádném případě náročnějším, neokoukaným podkladům, ale když se k tomu přidá podobně psychedelicky ražený zpěv jako v případě Different, není to úplně moje parketa. Goapele zpívá často zvysoka, někdy lépe, někdy hůře. Nepochybně však zajímavě, snad originálně, každopádně tak, aby ses co nejrychleji vydal hledat její desku. Nečekej neuvěřitelné, ale určitě tě nezklame. Krásný obal znamená samozřejmě plus, ale hodnocení tentokrát 2- (1 musíš, 5 nesmíš). Posuď sám.

Tracklist:

01) Intro
02) Change It All
03) First Love
04) Love Me Right
05) 4am
06) Different ft. Clyde Carson
07) Crushed Out
08) Fly Away
09) Find A Way
10) If We Knew
11) You ft. Dwele
12) Good Love
13) Battle of the Heart
14) Darker Side of the Moon
15) Closer (special bonus track)

http://www.goapele.com

Tagy: Goapele, Change It All, Love Me Right, Amp Live, Clyde Carson, R&B, Bay Area

Rubrika: Recenze, 26. srpna 2006, Ravenak



Komentáře

14.52 - 26. srpna 2006

JJ DOBRÍ CEDO  

ale nevím jakej maš problem stím zvukem,me se zda že šlape jak ma (sice semtam se mi přastava líbit kick z bubnu ale co )Different:se mi taky líbí,škoda že ji nerozumim:( zda se mi plna emocí , a to hledam v rnb ty ne?


14.53 - 26. srpna 2006

napište mi nekdo sim , oco de v te pecce Different.)  


15.54 - 26. srpna 2006

říkám,  


15.54 - 26. srpna 2006

 

je to na můj vkus moc psychedelické :) takové skučivé) odkdy ty posloucháš rnb? :)


21.38 - 26. srpna 2006

 

jee dyť to je ta buchta co má klip s Hyerogliphycs že Kob.3sku :-) …sympatická a pěkný hlas ;-) ale muj názor na r´n´b to stejně nezmění hehe


09.29 - 27. srpna 2006

) jn skučive to je:(  

))) RnB jaa..... to ne0 ! ja jsem drsnak ja neposloucham arenbíííčka)))lol


13.34 - 27. srpna 2006

je to kost:)  

já asi nejsem ten, kdo potřebuje měnit názor na R&B. Goapele je dobrá, připomíná mi moje hodně oblíbený duo Floetry. Jinak ale teď jsem trochu v retro R&B náladě, tak poslouchám Maxwella a D'Angela. PS: Different je v pohodě, nepřijde mi psychedelická. Na psychedelii tu máme spíš funk Bootsyho Collinse :-)).


13.56 - 27. srpna 2006

danny  

v porovnání s jakýmkoli další rnb, to psychedelie je)


14.15 - 27. srpna 2006

ravenak  

ty mysliš zpěv, viď? a tak dejme tomu, ale když zůstaneme u toho R&B, psychedeličtější mi přijde ten sampl Maceova sága v Get Right od J.Lo nebo třeba Work It Out od Beyonce. a zpěvem trochu psychedelická v tvám pojdetí je skladba Getting Late od Floetry :-)


17.32 - 27. srpna 2006

 

zpěv i ten podivný beat. Maceovo ságo je maceovo ságo, poznáš vždy, ať hraje všelijak, ale tentokrát v případě J.Lo bych to na psychedelii moc neviděl. Neztraťme se v pojmech :)


19.38 - 27. srpna 2006

2 rave  

jj neslovíčkařme, beru, co říkáš, ale ani beat ani zpěv u G. není psychedelický, beru to, ale asi to není to správné adjektivum:)


20.59 - 27. srpna 2006

Psychedelie, adjektivum…  

…ještě chvíli a koupím si slovník :))


TOY Ikona k nicku: TOY
21.46 - 27. srpna 2006

KAŽDOPÁDNĚ  

to je féjst fena:))a slyšet ji tahle steeenat při analní jízdě:))onééé i like RNB:)))kdo ne?


22.41 - 27. srpna 2006

2 ozzy  

„psychedelický“ není adejktivum? odkdy?


01.55 - 28. srpna 2006

 

najdi lepší výraz a možná to i zvážím ;)


11.12 - 28. srpna 2006

Danny  

Měl jsem (mám) na mysli, že se zde používá až moc cizích slov :)) Nestíííhááám.. :))


19.19 - 28. srpna 2006

2 rave a 2 ozzy  

ok neslovíčkařme, stejne na to nemam naladu, cely den se ucim a muj mozek nemysli, protoze slovo orgasticky by asi taky nebylo to spravne a emotivne by zas neodpovidalo, to cos chtel rict..mozna ale prece jen by ten zpev mohl byt spis vzrusivy nez psychedelicky, ale nechme to byt. tak jax to napsals, tak to ma byt......ozzy omlouvam se – adjektivum je pridavne jmeno:)


13.39 - 31. srpna 2006

ahoj rave)  

moc nerorumím tomu, proč recenzuješ desku tři čtvrtě roku po jejím vydání. ale to je jedno. deska je to fajn, hodnocení bych dal asi stejný, možná bych si odpustil i to mínus. její první deska se mi ale líbí víc. booklet se mi zdá trochu kýčovitej, nejsem však znalcem výtvarnýho umění. z change it all mám asi nejradši good love. ale rave, kde jsou ty časy, kdys nám psal denně na web svoji oblíbenou větu „FUCK NU SOUL“?)))


14.29 - 31. srpna 2006

blq.  

zcela jednoduše, nereenzuju narozdíl od tebe a tvých kamarádíčků mp3ky, ale cédéčka, která u nás vyšla, tak jako to dělají v drtivé většině všech hudebních magazínů ;)

Co se týče mé oblíbené dennodenní věty „FUCK NU SOUL“, pokud to bude zapadat do kontextu, případně vyjadřovat nějakou mou reakci na něco, co jsi ty nebo někdo od vás napsal, klidně ji napíšu i pětkrát za sebou, ya nou? :) love me right


15.14 - 31. srpna 2006

 

JE NESKA POSLECH V MARLEY IIII ?


15.20 - 31. srpna 2006

chápu, ale  

tím chceš říct, že ostrava je konec světa? goapele vyšla tuším v prosinci a nejpozději v březnu jsem ji viděl normálně u nás na svoboďáku v kamenným bontonlandu, což vypovídá o tom, že už na začátku roku, dejme tomu měsíc – dva po us vydání byla běžně k dostání v české distribuci. čili tvoje obhajoba je dost lichá, furt jseš cca půl roku pozadu.

druhej odstavec jsem moc nepochopil, není mi jasný, co tím chceš říct. já jsem narážel na to, že někdo třeba v roce 2003 napsal, že dwele vydává debut, kterej je fantastickej, ztělesnění nu soulu. tys pod to do diskuse bez jakékoliv příčiny a přímé souvislosti s článkem napsal „FUCK NU SOUL“, psals tam, že všichni nu soul artists stojí kompletně za hovno, a dokonce si vzpomínám, jak jsi psal, že jedinej člověk, kterej je z celýho zkurvenýho nu soulu dobrej, je macy gray. teď tu recenzuješ nu soul jakoby se nechumelilo. v pohodě, ale místo naprosto zbytečně trapné a agresivní odpovědi stačilo se třeba nepřímo omluvit, napsat něco jako „přehodnotil jsem to, vyrostl jsem, nechoval jsem se tenkrát úplně moudře, něvěděl jsem, o čem mluvím, apod.“ na vážnosti by ti to určitě neubralo, spíš naopak přidalo a nejenom mě by bylo uznání někdejší chyby sympatické.


15.30 - 31. srpna 2006

blq.  

problém je v tom, že si všechno překrucuješ podle svého tak, jak se ti to hodí. Sám jsem ti ve Fabricu říkal, že si nepamatuju, ke kterému článku jsem to připsal. Možná se mi nelíbil styl, kterým to bylo napsáno a chtěl jsem provokovat, možná se mi nelíbil ten interpret, možná jsem tě třeba jen chtěl nasrat, nevím, nepamatuju si tu diskusi. Navíc má odpověď nebyla nijak míněna agresivně.

Na stránkách Sony BMG byla Goapele ještě donedávna mezi novinkami. Objednával jsem si ji nějakou dobu zpátky, nemůžu za to, že v Sony pracují pomalu a na desky čekám několik měsíců. Což už snad je momentálně naštěstí vyřešeno a recenze tedy budou aktuálnější. Nevidím v tom sice nějak extra velký problém, když je pár měsíců pozadu, ale samozřejmě máš pravdu, že čím dřív tím líp.

Co se týče toho mého dospívání a nějaké omluvy. Ano, omlouvám se, že jsem kdy psal do diskusí na boombapu. Bylo to zbytečné a malicherné, což si už plně uvědomuju. Můj komentář jsi tam nemohl vidět víc než rok (střílím). Zmoudřel jsem, nepíšu, hotovo.


16.13 - 31. srpna 2006

hele v pohodě, klidně na boombap piš, co a jak se ti zlíbí, můžu tě ubezpečit, že ať by ses snažil sebevíc, některý „naše“ idioty nemáš šanci překonat  

já jsem chtěl jenom poznamenat, že nebylo moudré psát fuck nu soul a to za žádných okolností. zvlášt, když se jím chceš o pár let později profesionálně zabývat, to stojí zcela proti sobě. a tys to řekl dokonce několikrát. když se ti nelíbil interpret, mohls napsat „nelíbí“, pokud jsi mě chtěl nasrat či provokovat, stačilo říct „bolku, ty idiote…“ a ne špinit nepochopitelně a nespravedlivě celej styl a fůru artists, u kterých se navíc záhy ukazuje, že se ti ve skutečnosti naopak líbí. ale teď už je zbytečný to řešit, nebudu dál votravovat a plnit tvůj book off-topic žvástama. měj se fajn.


16.43 - 31. srpna 2006

ok,  

poučím se, měj se stejně tak a pozor.. v září vychází na Universalu Timeless Sergio Mendese, recenze snad do konce toho měsíce :)


18.27 - 31. srpna 2006

timeless a zari?  

original Release Date: February 14, 2006

nebo

http://www.audio3.cz/goods.asp?…


13.40 - 1. září 2006

kubo,  

já si to nevymyslel, prostě u nás vycházejí alba s menším komerčním potenciálem až poté, co se začnou prodávat v zahraničí. A to ještě se štěstím, někdy nevyjdou vůbec.

MENDES SERGIO – TIMELESS

CD 3123152

Vychází: 11.9.2006

Label: Concord

Kontroluj www.universal.cz ;)


Redakce neodpovídá a nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.
Redakce si dále vyhrazuje právo mazat příspěvky a to zejména ty jejichž obsah nebude věcný, k tématu, bude obsahovat vulgární výrazy, poškozující jakýmkoli způsobem redakci, či její členy.

Reklama zde

Reklama