METANCITY – nejen Hip hop

In Graffity We Trust - recenze první graffiti knihy v ČR!

Citace z letáku:
„Kniha In Graffiti We Trust je vůbec prvním pokusem o systematické shrnutí vývoje, jímž pražská graffiti scéna (s přihlédnutím k městům Ostravě a Brnu) prošla od roku 1989 až po současnost. V pěti chronologicky řazených kapitolách se autorka zabývá především názorovými a stylovými proměnami, jimiž jednotlivé generace prošly, dále jejich vzájemnými vztahy a celkovou strukturou komunity.

V druhé části představuje 12 writerů, kteří se ve své tvorbě základnímu konceptu psaní jména časem vzdálili, nicméně graffiti stále považují za silný inspirační zdroj nejen v tvorbě, ale i v přístupu k životu, společnosti, mezilidským vztahům atd..

Příběh pražského graffiti je složen téměř výhradně z citací těch, kteří jej sami vytvářeli nebo dosud vytvářejí, přičemž pohled druhé strany, kterou graffiti obtěžuje, děsí, či poškozuje, záměrně chybí. Myslím, že tuto možnost hojně poskytují jiná média. Nechtěla jsem vést polemiku, nebo sepisovat nějakou obhajobu graffiti. To by bylo nedůstojné. Ta věc a lidi kolem ní to vůbec nepotřebují. Ale říkala jsem si, že dokud jsou ještě tady, mohla bych zachytit jejich myšlenky, slova, pohyby. Aby nezmizely tak snadno jako pomalovaný zdi, metra, vlaky.“

Jistě jde o první a nesporný počin napsat knihu o graffiti a zachytit jeho historii v České republice. Vtáhne Vás do začátku graffiti, a ti co v té době vyrůstali se hravě dostanou do časů, kdy to tak bylo a už nikdy nebude. Od roku 1988 až po současnost.

Jak je jasné z letáku, kniha pojednává hlavně a nejvíc detailně o pražské scéně. Lela, Scarf, Bior, Pois, Wladmír518 a další jména, která pro tamější a nejen tu scénu znamenali nebo ještě znamenají mnoho, vás provedou pražskou historií.

K Ostravské části jsem od lidí erudovaných slyšel zřejmě nejvíc připomínek. Ostravská část je zčásti velmi neobjektivní a zaznívají tam zbytečné dezinformace a pozapomíná se na klíčové partie co Ostravskou scénu tvořili. Legendy jako Děs (RIP) a vůbec celá NBK crew, INEAST crew, či IR crew která je tam popisovaná jako vandalové, a samozřejmě nelze nezmínit její members, zejména BOST a COSE. Toto je zřejmě zapříčiněno tím že jediný kdo tam o Ostravě hodně hovořil byl Maniak a Piano 33. Maniak jako první v roce 1988 nastartoval graff v ČR, a jeho ZDG crew dlouho poznamenávala ostravské zdi, a k historii Ostravy to je k věci. Ovšem Piano 33 si to vyložil po svém, zřejmě zapříčiněno jeho delší nepřítomnosti v Ostravě, a tak některé zásadní časové údaje se liší třeba i o 4 roky, a jak jsem výše psal, tak i na spoustu věcí „zapoměl“, ale co je psáno to je dáno.

Kniha, kterou si teď spousta lidí přečte a hlavně těch začínajících, bude v té Ostravské části fungovat jako špatně napsaná historie ostravských graffity. Lidé se vlastně možná ani nedozví jak to vlastně bylo doopravdy v Ostravě.

V anonci knihy, je napsáno že se přihlíží i k Brnu. Tam se zřejmě díky nedostatku času, místa nebo dokumentace přihlédlo jen v několika odstavcích a na dvou stranách produkcí. Dokonce i město Olomouc obdrželo svou dvou stránku fotek. Když se ještě vrátím k té ostravské časti, tak možná někdy méně, znamená více.

Rozhodně výborně odvedená práce. Přece jen něco takového tady chybělo. Až na nějaké drobné chybky, jako jsou chybně označené nadpisy fotek, a zmatenou Ostravskou část knihy, je to zajímavý počin. Třeba se najde někdo kdo napíše knihu o Ostravě nebo Brně nebo třeba Humpolci či kompletně o celé České republice a její známé AFDTX FUY crew.)

Zakoupíte ve vybraných knihkupectvích za 599,– Kč nebo třeba v Queens Shopu.

Ukázka z knihy http://ash721.cz/…ti-we-trust/

Tagy: In Graffity We Trust, graffiti kniha

Rubrika: Recenze, 14. března 2006, Alien4



Komentáře

712
15.16 - 15. března 2006

 

velký dík for maniak a piano


19.23 - 15. března 2006

 

…myslim, že jste raději neměli zmiňovat nikoho,bylo by to tak lepší!!!!Taky jsem myslel,že ti co v tom mají prsty už nejsou takoví jak bývali v 96,97.Že by nová válka Praha vs. všichni?????Je to opravdu divné,kniha se měla jmenovat „Hystorie Pražské Scény“.Ale jen tak dál,třeba to někam dotáhnete!!!!!


19.53 - 15. března 2006

 

nicmeně vetřelec je bůh!!!!


21.12 - 15. března 2006

Mikesz  

nejsem buh, to fakt ne.)


712
16.29 - 16. března 2006

Mikesh  

Stačí si přečíst první dva řádky: „Kniha In Graffiti We Trust je vůbec prvním pokusem o systematické shrnutí vývoje, jímž pražská graffiti scéna (s přihlédnutím k městům Ostravě a Brnu). Je rozdíl mezi O ČR nebo V ČR (první graffiti knihy v ČR!)


16.51 - 16. března 2006

II:712 & mikeš  

Já jsem hrozně rád,že tady nějaká taková kniha vůbec je…historii prahy jsem si přečetl hrozně rád a tak samo jsem hltal slova od maniaka.....to že tam nesedí nějaké data…beru no…třeba tady časem budou další knihy a tam to bude přesněji.Každopádně tato kniha je první a beru to jako perfektní počin a velkou odvahu lidí,kteří ji vydali.Jinak mikeš … máš možnost vydat taky knížku,nevidím v tom problém a moc se na ní těším.


20.50 - 16. března 2006

klavir pro sceny  

v lete lonskeho roku jsem se dozvedel ze "nejaka zenska"chce psat knizku o fiti.kdyz jsem zjistil ze spolupracuje s takovejma lidma jako v518,skarf apod…zacalo mne to zajimat.pripravil jsem docela podrobnej seznam vsech crefs a lidi co pro ostravskou scenu neco znamenali a znamenaji.v priloze byli i 73wos a OE cref z otrokovic.myslim si ze delaji neskutecne veci a jsou naprosto originalni. pojal jsem to jako sirokou reprezentaci ostravy a okoli.lidi jako des,inez,cens a spoustu jinych kteri v knizce nezaujali svuj opodstatneny postoj tam nejsou ,protoze pasta s maskerem vybrali jine fotky,bez meho doporuceni ci meho vlivu.je to 1 kniha je moc dobra a verim za kazdej by to napsal ci udelal jinak…tak delejte mir


20.52 - 16. března 2006

sceno?  

jaka je ted ostravska fiti scena? vazne mne zajima co mi treba uslo,nebo kde se ted maluje? mir klavir


13.52 - 18. března 2006

 

ostravska scena je momental ve velke !!!


13.52 - 18. března 2006

 

prdeli


21.25 - 19. března 2006

piyes  

ale tady snad nejde o fotky… tady jde o ty prezentovany informace. ale kdyz ses postavil do te role tak je skoda ze to takhle dopadlo, jiste ti par lidi uz reklo jak ze za tvuj prinos pro tu knihu ceni .))))


TOY Ikona k nicku: TOY
17.58 - 20. března 2006

jebat to ne?  

jo bylo by hezky kdyby cela republika věděla o tom kdo tu maluje..jak tu maluje..proč to dělá a dělal,jak začal a jak skončil…ale zas na druhou stranu…ti kdo tu žijou to znají, ti co se zajimaji tak taky…a ti si myslím nepotřebujou žádné knihy…UNDERGRO­UNDgraffiti…UN­DERGROUNDmusic…HIP­HOP4LIVE!!


04.57 - 24. března 2006

TOY  

stacilo si to precist… ti lidi co vi, tak to vi… ale ti co nevi to budou brat tak jak je napsano v knize a takovej DES kterej daval proste nejvic jim nerekne vubec nic. a jmeno des musi desit do konce sveta )))) RIP DES voe )


12.51 - 24. března 2006

klavir :kdo to je vubec alien?  

vis picu o ostrave!


18.30 - 24. března 2006

 

knížka mě sice nadchla-ale ......aspoň že tak:-))


01.11 - 25. března 2006

recenze  

pochybuju o tom, že autor byl u zrodu této knihy, a tedy „ví“, cituji: Ovšem Piano 33 si to vyložil po svém, zřejmě zapříčiněno jeho delší nepřítomností v Ostravě, a tak některé zásadní časové údaje se liší třeba i o 4 roky, …, tak i na spoustu věcí „zapoměl“ … (tech. pozn.: _a)povídali, že mu hráli _b)netýká se ta absence spíše tebe? _c)dokumentace k historii Ostavy, kterou klavier poskytl autorům, včetně jmen jako Děs, Bost, Cose, *.crews, by bohatě nasytila další knihu! _d) kdyby jsme měli dát na to, co je psáno …? …nechodili by jsme za cedule s nápisem „Vstup zakázán“


14.50 - 27. března 2006

jsem tady )))  

Ano, vim piču o Ostrave, protoze jsem z Brna. ale rozhodne vim kdo maluje a kdo nemaluje, ale kazdej at si v tom hleda co chce.

2 chorosh u zrodu tehle knihy sem samozrejme nebyl, a taky to nikde netvrdim. nejsem autor, a ani me nikdo neoslovil abych pro to neco udelal. jsem pouhy recenzent. ad a) neni k cemu se vyjadrit ad b) netyka ad c) pokud ta dokumentace byla tak obsahla, po tom je to vsecko na postaveni autorky ktera to napsala tak jak to napsala. ad d) jak sem psal, kdo vi tak vi, a kdo nevi tak bude vedet akorat to co je v te knize.


16.43 - 29. března 2006

:)  

dobrá kniha, dobrá recenzia… :)


Redakce neodpovídá a nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.
Redakce si dále vyhrazuje právo mazat příspěvky a to zejména ty jejichž obsah nebude věcný, k tématu, bude obsahovat vulgární výrazy, poškozující jakýmkoli způsobem redakci, či její členy.

Reklama zde

Reklama